Japan i mitt skandinaviske hjerte

Noen venner vet det bare!

Vet hva som er den perfekte vennegaven. Og igår kveld kom en god gammel venn og kollega på middagsbesøk med en fantastisk gave! Eller, hele 5 gaver! Kjærestens egen innspilling av Haydns piano sonater og 4 bøker som rammer en eller annen streng i alle i familien. Men best av alle er dog boken “Japanisme på dansk”.

IMG_3111.jpg

I denne boken beskrives det med ord og bilder hvordan den forfinede japanske kulturen, fra omkring 1850 og til idag, har påvirket kunsten og arkitekturen i Europa og ikke minst Danmark. Og dermed rammer den plett i det inspirasjonsmodus jeg er i for tiden.

Aldri har jeg vært i Japan og ikke er jeg noen ekspert på det japanske. Ikke visste jeg noe særlig om de kunsthistoriske strømningene man kaller japanisme. Men jeg har alltid syntes at det var noe veldig kjent med enkelheten til den japanske estetikken. Sushiskålene og serien min Zen er mitt ønske om å kjenne litt på dette slektskapet. Og nå har jeg til og med fått 450 sider håndfast viten å krydre kreativiteten med.

Og denne gaven har en liten krølle som gjør den enda mer perfekt. Første gangen jeg hørte om den spesielle japanske tenmokuglasuren (høyt innhold av jernoksyd) var da den selvsamme vennen skulle glasere keramikkbollene sine. På et verksted for 12-14 år siden.

Det hele henger jammen sammen!

IMG_3115.jpg
IMG_3114.jpg